update
Door: Mzungu Evelien
Blijf op de hoogte en volg Evelien
04 Juni 2009 | Oeganda, Kampala
even 'kort' bijpraten..
Na een vervelende periode van ziekte, overlijden van mijn hondje en andere vervelende situaties ben ik herstellende van alles. Dat gaat in een oeganda-tempo zoals alles. Erg traag dus.:) Maar het gaat beter.
Bijna wekelijks komt het voor dat er geen stroom is of zelfs geen water. Je leert er wel mee omgaan en wij vinden het dan ook wel gezellig om bij een kaarsje je potje te koken op het kerosine-potje. De nacht verloopt dan in ieder geval een stuk rustiger dan normaal.. Het slapen blijft helaas nog wel een crime.
Ook heb ik besloten om te stoppen met de Lariam (anti-malaria tabletten) aangezien ik teveel lichamelijke klachten kreeg die o.a. gevolg zijn van deze tabletten. Hopende op een sneller herstel nu. Maar dat gaat vast goedkomen.
Op mijn vorige berichtje voor de aanschaf van 2 fietsen is positief gereageerd. Het geld is binnen! Super gaaf! Het ASOD is helemaal blij en ik ook natuurlijk. We gaan dan ook z.s.m. op zoek naar goede fietsen (met versnelling) en onderhoudsmaterialen.
Wat school betreft, want dat is mijn hoofd-bezigheid gedurende de week, gaat alles op zijn oegandees. Het schiet niet op maar langzaam aan krijgt het e.e.a. vorm.
Mijn computerlessen zijn begonnen, en vol enthousiasme volgen de heren de lessen (2personen, 2xpwk).
Vanaf volgende week zal ik tekenles geven aan senior 3 en senior 4. We gaan stillevens oefenen.. spannend en erg leuk. Rene, je hoort nog van me haha.
Daarnaast zijn op zondag de volleybal lessen van Alien begonnen. Haar zal ik assisteren zovaaak ik kan en waarschijnlijk ga ik op vrijdag extra kracht en conditietraining geven. Daar is veel vraag naar maar dat moet ik even met Geoffrey, de verantwoordelijke voor de lesroosters overleggen en invoeren.
De docent art en craft komt maar steeds niet opdagen dus dat loopt (niet). Geduld is een schone zaak haha.
Gister vond het voetbaltournooi plaats wat ik georganiseerd heb. Als warming-up gingen we lopend naar het speelveld. Een wandeling van 45minuten door de grootste getto van Kampala. Ik dacht dat ik de armoede wel gezien had, maar het kan dus NOG ERGER. Ontzettend, wat een op elkaar gepakte hutjes, smalle steegjes, stinkende rioolgootjes, rotzooi en geuren. Het houdt niet op!
Eindelijk aangekomen kon het evenement beginnen. Hilarisch! Fanatieke studenten en wezen die de staff nog nooit sportief heeft gezien. Allen hebben er veel werk van gemaakt, kleding/schoenen geleend etc. (sommige hadden veel te grote schoenen, bij het schieten van de bal schoot er dan soms ook een schoen door de lucht..) En dan sta je nog te kijken wat sportief de personen zijn van wie je het minste verwacht. Erg leuk! Gelukkig heeft de staf verloren, ondanks we ons een ongeluk hebben gewerkt. Er waren sportoutfits gesponsord die uitgedeeld werden aan de 1e en 2e plaats. Uiteindelijk ging iedere student/wees met iets naar huis. De waardering en het plezier van iedereen was groot! Op 2 ongelukjes na is het ook veilig verlopen. Mijn first-aid-kitje heeft zijn werk goed verricht.
Zodra er foto's zijn dan zal ik wat toevoegen. Erg leuk!
Van de week zijn we ook begonnen met het vormgeven aan de drama-groep. Mango Tree, een organisatie dat helpt met het professionaliseren van deze groep, heeft geholpen om de organisatie uit te stippelen. Het wordt professioneel en leuk aangepakt! Een script wordt geschreven, een tijdschema is gemaakt, costuums worden bedacht en de marketing wordt aan het denken gezet.
De kinderen zijn enthousiast, een uitspraak van Aisha was dan ook dat ze hopen ooit naar Nederland te mogen komen optreden :) Heel ambitieus en schattig.
Nog even extra informatie: de smsjes die verstuurd worden naar en van mijn oegandese telnr. komen niet altijd aan heb ik gemerkt. Dus mocht je niets horen, dan is je berichtje waarschijnlijk niet aangekomen. Mijn nl.telnr. check ik iedere dag dus daar kan je naar smssen als je dat wilt.
Verder is er vraag naar mijn adres. Die heb ik niet. Mijn huis en het ASOD heeft geen adres. Dat is misschien slecht voor te stellen maar in deze wijken hebben veel straten geen naam en al helemaal geen huisnummer.
Mocht je toch willen zoeken op google maps dan kan je kijken op Oeganda, stad Kampala, wijk Kyebando.
Mocht je toch iets willen versturen dan kan dat naar:
ASOD, Action to Support Orphans and Disadvantaged
PO Box 70556
Kampala
Uganda
Attn. Evelien
Heel belangrijk dat je het t.a.v. mij doet, dan komt het wel aan!
Goed, hier houd ik het maar even bij. Jullie horen/zien snel meer.
Veel liefs en groetjes
Evelien
04 Juni 2009 - 06:54
Thea:
Hi Evelien,
Leuk weer iets te horen!
Ik moet zeggen dat ik dat stukje Oeganda dus helemaal niet ken, ben niet in de armste wijken geweest.
Ik vind het geweldig wat je daar allemaal doet!
Zorg goed voor jezelf en veel plezier en ook sterkte in moeilijkere tijden. Je weet waar je het voor doet!! groetjes, Thea -
04 Juni 2009 - 11:48
José:
Hey meisje, ben trots op je maar zorg goed voor jezelf. Je verhalen zijn indrukwekkend om te lezen. Je bent goed bezig ga zo door Evelien. Heel veel plezier en groetjes van José -
04 Juni 2009 - 13:14
Jo En Tiny:
Hallo Evelien,
We blijven je volgen. Heel interessant. We kunnen ons iets voorstellen hoe het daar is. Waren ooit in Nepal.
Onze sponsoring voor juni komt er aan. Succes.
Groetjes Jo en Tiny
10 Juni 2009 - 17:56
Anoek:
Wauw Evelien! Erg indrukwekkend wat je allemaal doet daar! Wat een verschil dan nog met Kaapstad.. Heel veel succes! groetjes Anoek -
13 Juni 2009 - 10:21
Ineke:
he Evelien, goed zeg!Wat een aktie!
Pas goed op jezelf, loop jezelf niet voorbij!
Ik hoor het wel wanneer je een keer terug bent...
liefs, Ineke