End of last term
Door: Mzungu Evelien
Blijf op de hoogte en volg Evelien
04 Augustus 2009 | Oeganda, Kampala
weer een paar weekjes voorbij. Ongelofelijk wat je hier in een korte tijd toch allemaal meemaakt en voelt. Donderdag moet ik naar de ambassade om mijn visum te verlengen, dat betekend dat ik hier al bijna 3 maanden ben. Time flies when you are having fun!
De examens zijn inmiddels beeindigd. De studenten zijn erg moe. Niet alleen van het studeren maar daarnaast ook van de aktiviteiten die er omheen hebben plaatsgevonden. Maar ze wilden niets missen dus overal van de partij natuurlijk.
Donderdag is er een 'last supper' voor de studenten, d.w.z. speaches, uitreiking van rapporten en natuurlijk muziek en iets uitgebreider eten dan normaal. Kortom een klein feestje dus.
Na weken, dagen en avonden gerepeteerd te hebben, hebben we genoten van de drama.. wat in eerste instantie in een drama leek te veranderen. Maar de professionaliteit in het verstaan van je vak van Mathias, heeft de boel gered. In een bijzonder korte tijd en ook nog eens gedurende examens (die zonder goede reden een week vervroegd zijn) een goed stukje productie neerzetten. Petje af! De dag van het optreden was natuurlijk vreselijk hectisch, helaas moest ik verstek laten gaan want ik lag wederom ziek in bed. Toch ruim een week hebben flinke verkoudheid, hoofdpijn en koorts mij lastig gevallen. Maar daar ben ik gelukkig weer van hersteld. Marlies heeft het e.e.a. goed opgenomen en geregeld. Lekker oegandees is alles verlopen en de mzungu's zijn daaronder natuurlijk vet gestrest want mensen komen te laat, kostuums helemaal niet, etc. etc. Werkelijk ongelofelijk, en niets aan te doen, heel normaal voor de oegandees en niet aan te wennen voor ons. But what's new. Ondanks alles, toch een heel groot succes dus. Onder het genot van een aantal ibroprofennetjes ben ik uiteindelijk toch even wezen kijken. Heel erg goed gedaan en leuk.
Het examen fine-art dat ik aan S4 geef was ook een bijzondere gebeurtenis. Ik heb er een feestje van gemaakt.. Het stilleven moest bestaan uit 3 objecten. Dus bedacht ik om een half volle fles cola te gebruiken met een beker en een cakeje. De fles moest half geleegd worden dus voor het examen begon heb ik iedere deelnemende fine/art-student een bekertje met cola ingeschonken. Geweldig vonden ze dat. Soda's krijgen ze al niet vaak, dus wat een begin van de dag zo om 8uur 's morgens! Na aangegeven te hebben wat de bedoeling is en waarop ik ze zal beoordelen beginnen ze met tekenen, al verheugend op het cakeje. De ene student na de andere (van andere klassen) kwam kijken, want madam Evelien doet weer eens iets wat niet 'normaal' is. Als een soort van uitsmijter moet ik bij de deur blijven anders gaat er van alles in en uit wat niet de bedoeling is. De deur staat nl. altijd open voor wat licht en een beetje frisse lucht anders is het na een kwartier erg benauwd. Na het examen voltooid te hebben krijgen ze het cakeje om zo hun eigen stilleven 'greproefd' te hebben. Zelfs Barnabas die in een ander lokaal ook tekenexamens geeft is in 'ons' lokaal te vinden en geniet lekker mee. Haha. Prima, er zijn 2 studentes niet op komen dagen dus is er cola en cake genoeg. Zo'n gezellig examen hebben zij en ik nog niet eerder meegemaakt. :)
Thuisgekomen bekijk ik de resultaten die best goed zijn. Aangezien ik de ene helft van het examen geef en Barnabas de andere krijgen ze van mij de helft van hun eindcijfer. Deze varieert van een 6,5 tot 8,4 in onze begrippen. Heel goed dus.
Mijn verjaardagsfeestje was ook erg leuk. Nog steeds ziekelijk en onder invloed van meerdere ibroprofennetjes heb ik genoten. We beginnen de avond met ballonnen blazen, voor een beetje feestelijke aankleding. De cameraman is warempel op tijd en de studenten hebben me geholpen om de soda's en de cakejes op te halen. Mijn buuf maakt chips dus bij haar had ik zakjes besteld. Een groot feest voor de kinderen dus, eten, drinken en dansen. Voor mij, als je de kosten bij elkaar optelt, ben ik nu nog goedkoper uit dan wanneer ik thuis in mijn eigen kring mijn verjaardag vier. Kan je nagaan, en dan maak ik nu rond de 65 studenten blij. Helemaal goed.
Op mijn verzoek beginnen ze met een traditionele dans. Trommelend op de djembé's en schuddend met de billen. Goed begin is het halve werk toch?!. Daarna wat mime, zo noemen ze stukjes en wat playback. Vervolgens de salsaworkshop voor de geinteresseerden en ten slotte lekker dansen op lokale en moderne muziek. Wat hebben we een schik gehad! Menig student wil met me op de foto en wil met me dansen. Hilariteit als ik een enkele student en/of collega eens meetrek de dansvloer op.
Nu blijkt des te meer dat je met pubers te maken hebt. Links en rechts proberen sommigen in het donker te verdwijnen om 'whatever' uit te spoken. Daar had John mij al voor gewaarschuwd en hij was erg bang om de dag na het feestje zwangere studentes aan te treffen.. Gelukkig had ik, op menig aandringen, gate-keepers geregeld, wat achteraf dus absoluut geen overbodige luxe was.
Van 2 studentes (waarvan 1 wees) kreeg ik zelfs nog een kadootje.. een verjaardagskaart en 2 bekers. Heel ouderwets maar zo'n geweldig lief gebaar! En dan nog wetende dat ze over het algemeen gewoon geen geld hebben.. Een onbetaalbaar kado!
Wel grappig trouwens om te zien hoe creatief en inventief een mens kan zijn als er geen geld/middelen voor handen zijn. Als je bijv. smorgens langs de slager loopt dan zit hij achterwaarts op zijn fiets, is er een band gemaakt via de ketting waardoor hij zijn messen kan slijpen bij het in beweging brengen van de trappers.. Slippers maken van autobanden.. Tig plastic zakjes strak oprollen en binden tot een voetbal..van kleigrond worden stenen gevormd, hoog gestapeld en ingesmeerd met meer klei. Dan wordt van de middelste/onderste rij stenen weggehaald, hout neergelegd en de boel in de fik gestoken, totdat bovenuit vlammen komen Op gegeven moment weten ze dat de stenen zijn gebakken..i.p.v. gum tijdens de tekenles wordt ook wel rubber gebruikt..etc. etc.
Zwemles gaat super, de jongens kunnen al redelijk zwemmen en de dames (weldra gehuld in een soort van zwemoutfit) gaan ook vooruit. We zijn nu halverwege de lessen. Volgende week vrijdag, als ik de laatste zwemles geef, zal ik een soort van examentje geven in de basis vaardigheden schoolslag. Ik heb een leuk zwemcertificaatje gemaakt, voor deelname, als beoordeling en ook als een soort van herinnering. Misschien kan ik er ook nog een wedstrijdje aan hangen om het plezier nog meer te verhogen en de laatste les wat feestelijk af te sluiten. Maar daar moet ik mijn gedachten nog even over laten gaan.
Misschien ga ik in de schoolvakantie zelfs aan de leraren nog zwemles geven. De meesten zijn geinteresseerd en kunnen niet zwemmen, dat gaat nog leuk worden, haha.
Helaas gaat het school vakantie rooster, dat ik met Posiano in elkaar had gezet, niet door. Er is wederom geen geld om kinderen gedurende de vakantie over te laten blijven. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, die kunnen echt bij niets of niemand terecht en moeten met een beetje pech letterlijk en figuurlijk op een houtje bijten, enkele maaltijden werden gedurende de vorige vakantie ook overgeslagen aangezien er gewoonweg geen geld was.. Triest is ook dat best veel kinderen naar huis moeten terwijl ze helemaal niet willen, meestal is pa of ma weer hertrouwd en klikt het niet met de stiefvader of stiefmoeder. Ze zijn vaak niet geaccepteerd, worden verwaarloosd, moeten vervelende klussen doen en worden vaak geslagen en of mishandeld. Zo kan ik me voorstellen dat ze graag willen blijven..
Ben benieuwd wat de komende tijd mij zal brengen..
Veel liefs
Evelien
p.s. voor foto's; blijf kijken op www.evelienbannink.hyves.nl
07 Augustus 2009 - 20:14
Maria Klein Breteler:
hallo Evelien
Ik blijf alles volgen. Hoe lang blijf je daar nog?
groeten van Maria -
11 Augustus 2009 - 18:57
Je Zus:
Ben weer op de hoogte na alles gelezen te hebben.Als je weer terug bent dan is t misschien een idee om dit alles als boek uit te laten brengen.Fyn dat je het nog steeds naar de zin hebt.X -
16 Augustus 2009 - 19:20
José:
Hey meisje
Wat een verhalen zo mooi ben erg onder de indruk van je. Blijf in jezelf geloven je kunt het.
Heel veel liefs van mij
xxx -
24 Augustus 2009 - 13:24
Anoek:
Hey Evelien!
Wat knap dat je daar nog steeds zit! Enig idee hoelang je van plan bent te blijven..? Zelf begin ik hier (Kaapstad) nu ook met vrijwilligerswerk op een heel arme school als computerleerkracht. De kinderen weten niet eens hoe de computer aan moet.. Hey, veel plezier en succes daar!
groetjes, Anoek